Mennään naimisiin! -lehdestä löydät sekä parhaat ideat että uusimmat trendit. Monipuolisissa artikkeleissa kerrotaan juhlavalmisteluista, seremonioista, hääpuvuista, kampauksista, morsiuskimpuista, sormuksista, häämatkoista – kaikesta mikä tekee häistä onnistuneen ja ikimuistoisen juhlan.

Osta uusin lehti

Mennään naimisiin järjestää myös vuosittain Suomen kattavimmat häämessut. Häämessut ovat Wanhassa satamassa 13.-14.1.2018.

Kirjaudu tai tarkastele tiliäsi:

Kirjaudu

© 2017 www.mennaannaimisiin.fi! Powered By: Noora´s Design

Blog

Mennään naimisiin / Hääblogi  / Kuinka laatia toimiva istumajärjestys häihin?

Kuinka laatia toimiva istumajärjestys häihin?

Alle kaksi viikkoa! Pakko todeta, että nämä vikat viikot ovat täynnä häähulinaa. Ihanaa ja samalla todella kiireistä, sillä emme ole kumpikaan Samulin kanssa vielä lomalla, joten kaikki hommat täytyy hoitaa töiden jälkeen. Hyvin ehtii, sillä nämä kesäillat (ja yöt) ovat onneksi valoisia 😉 Minulla on tällä viikolla menossa oikea ”kaunistautumisviikko”, sillä luvassa on pedikyyriä, manikyyriä, kasvohoitoa, sokerointia sekä kampaajaa. Kirjoitan näistä lisää loppuviikosta, jotta saan myös hieman kuvamateriaalia lopputuloksista.

Yksi iso homma, joka ollaan saatu jotenkin hoidettua, on istumajärjestys hääjuhlaan. Pakko sanoa, että tehtävä ei ollut helppo, sillä pöytiin mahtuu vain rajallinen määrä väkeä ja näin ollen piti hieman sumplia ettei seurueista tule liian epätasaiset. Käytössä meillä on pyöreät pöydät, joihin mahtuu maksimissaan kymmenen henkilöä. Tämä on mielestäni hyvä, sillä pöydän muoto mahdollistaa sen, että kaikki näkevät toisensa ja voivat luontevasti rupatella koko seurueen voimin. Halusimme myös, että vieraamme tuntevat olonsa pöydässä mahdollisimmat rennoksi ja mukavaksi. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että emme sijoitelleet ihmisiä istumaan niin sanotusti toisilleen tuntemattomien seuraan, vaan pääasiassa pöytäseurueessa on ainakin yksi tuttu. Tämä on ihan valintakysymys, sillä jotkut haluavat tietoisesti, että vieraat tutustuvat toisiinsa jo heti ruokaillessa. Meille tärkeintä on, että kaikilla olisi rentoa ja mukavaa. Tutustumaan ehtii varmasti myöhemminkin.

Miten sitten rakentaa hyvä ja toimiva istumajärjestys? Tässä muutama vinkki helpottamaan istumajärjestyksen laatimista:

Morsiuspari

Joku saattaa ajatella, että on todella tylsää, jos morsiuspari istuu kahdestaan, erillään vieraista. Tämä on kuitenkin makukysymys ja jokaisen parin henkilökohtainen päätös. Meillä homma menee, niin, että istumme Samulin kanssa kaksin. Olemme kovia jännittämään sitä, kuinka vieraat viihtyvät, joten oma pöytä mahdollistaa sen, ettei tule liikaa asiaa mietittyä ja heittäydyttyä seuraneidiksi.

 

Pääpöytä

Näitä voi olla useampia ja yleensä niissä istuvat morsiusparin vanhemmat, kaasot ja bestmanit. Pääpöydissä voi hieman sekoittaa pakkaa, siten että sukulaiset pääsevät luontevasti tutustumaan toisiinsa. Näihin pöytiin kannattaa sijoittaa myös muutama suulaampi tyyppi, jotta keskustelu lähtee luontevasti liikkeelle ja jää rikkoutuu heti alussa.

 

Jätä tilaa!

Ei kannata ahtaa liikaa väkeä samaan pöytään. Vaikka sopu sijaa antaa ja jossain vaiheessa vieraat varmasti lähentyvät, on silti hyvä antaa tilaa ruokailulle. Luin jostain, että pöydässä tulee olla tilaa 60 cm/ruokailija. Kukaan tuskin mittailee viivoittimen kanssa, onko asia todella näin, mutta silmämääräisesti voi arvioida, millaisessa tilassa itse viihtyisi. Muista jättää tilaa myös vierekkäisten pöytien, tuolien ja seinien väliin.

 

Pöytäkartta ja paikkakortit

Varmasti monelle itsestäänselvyys, mutta todettakoon, että jokaiselle olisi hyvä olla oma paikkakortti, jotta kukin tietää missä istuu. Etiketin mukaan pariskunnat istuisivat pöydissä vastakkain ja joka toisen pitäisi olla mies ja joka toisen nainen. Minusta nämä protokollat voi unohtaa, varsinkin jos ne eivät sovi oman juhlan tunnelmaan. Istumajärjestyksen eteen toki kannattaa nähdä vaivaa ja voi esimerkiksi etukäteen miettiä, mitä yhteistä kelläkin pöytäseurueessa on. Näin pystyy helposti sijoittamaan ”saman henkiset” vierekkäin.

 

Ei istumajärjestystä eli jokainen saa valita paikkansa vapaasti

Tästä voi olla montaa mieltä, ja periaatteessa tämähän olisi ihan hauskaa. Ihmiset saisivat rennosti mennä istumaan sinne, minne haluaisivat ja morsiuspari välttyisi piinavalta istumajärjestyksen mietinnältä, pöytäkarttojen tekemiseltä ja suunnittelulta, sekä nimikylttien askartelulta. Toisaalta taas, minua hirvittäisi, jos kaikille ei olisi ennalta suunniteltuja paikkoja. Mitäs jos iso porukka haluaakin istua samassa pöydässä ja toisessa olisi vain muutama ihminen? Voi sitä paniikin ja stressin määrää. Etukäteen laadittu istumajärjestys helpottaa siis myös vieraiden juhlimista.

3 Kommentit
  • Tiina
    heinäkuu 26, 2016 at 6:11 pm

    Heissan!! 🙂 tsemppiä viimesten viikkojen hulinaan. 🙂 En voinut olla kommentoimatta istumajärjestyksestä.

    Itse olen ollut pääasiassa aina häissä, joissa ei ole istumajärjestystä. Koskaan ei ole ollut ryntäystä tiettyyn pöytään niin, että joku olisi syrjitty. Oikeastaan aina kun minut on määrätty istumaan jonnekin, on tullut enemmän harmillisempia ylläreitä, kuin niissä häissä, joissa ei ole istumajärjestystä ja ei ole voinut istua juuri sen ihmisen vieressä, kuin olisi halunnut. 🙂 makuasia, mut ite liputan vapaan valinnan puolesta. 🙂

  • Pingback: Ota avuksi virtuaalikaaso! - Mennään naimisiin! -lehti
    elokuu 4, 2016 at 2:19 pm

Vastaa