Mennään naimisiin! -lehdestä löydät sekä parhaat ideat että uusimmat trendit. Monipuolisissa artikkeleissa kerrotaan juhlavalmisteluista, seremonioista, hääpuvuista, kampauksista, morsiuskimpuista, sormuksista, häämatkoista – kaikesta mikä tekee häistä onnistuneen ja ikimuistoisen juhlan.

Osta uusin lehti

Mennään naimisiin järjestää myös vuosittain Suomen kattavimmat häämessut. Häämessut ovat Wanhassa satamassa 13.-14.1.2018.

Kirjaudu tai tarkastele tiliäsi:

Kirjaudu

© 2017 www.mennaannaimisiin.fi! Powered By: Noora´s Design

Kirkollinen vihkiminen ja avioliiton siunaus samalle parille – vinkkejä koronamorsiamille osa 2

Voiko kirkossa vihitty pari saada myöhemmin hääjuhlansa osaksi kirkossa avioliiton siunaamisen, jonka kaava muistuttaa hyvin paljon kirkollista vihkimistä? Tämä kysymys on nyt ajankohtainen, kun hääparit joutuvat muuttamaan alkuperäisiä suunnitelmiaan koronavirusepidemian vuoksi.

Moni pari on kertonut Facebookissa tai Instagramissa päättäneensä siirtää hääjuhlansa mutta mennä siitä huolimatta naimisiin alkuperäisen suunnitelmansa mukaisena hääpäivänä. En kuitenkaan ole nähnyt juuri kenenkään pohtivan kahden kirkollisen seremonian mahdollisuutta tai edes mainitsevan toivovansa pelkän vihkimisen tapahtuvan kirkossa.

Olen ollut tästä ihmeissäni. Minulle itselleni kirkollinen vihkiminen on aina ollut tärkeä, ja haluaisin ehdottomasti sanoa ”tahdon” kirkossa evankelis-luterilaisen papin edessä siinäkin tapauksessa, että siirtäisimme koronan vuoksi pelkän hääjuhlan eivätkä häävieraamme pääsisi todistamaan vihkimistämme. En varmasti voi olla ainoa koronamorsian tai -sulhanen, joka kokee näin.

Tarkoittaisiko kirkollinen vihkiminen kuitenkin sitä, ettei pari voisi enää myöhemmin hääjuhlaansa viettäessään marssia luterilaisen kirkon alttarille?

Kysyin asiaa tänään evankelis-luterilaisen kirkon viestinnästä naimisiinkirkossa.fi-sivuston kysymyslomakkeen kautta. Kävi ilmi, ettei asia ei ole yksiselitteinen. Toivoa ei kuitenkaan kannata menettää, jos kaksi seremoniaa tuntuisi itselle vähiten huonolta ratkaisulta tähän ikävään tilanteeseen.

Avioliiton siunaaminen on tarkoitettu vaihtoehdoksi kirkolliselle vihkimiselle niille pareille, jotka eivät voi tai halua tulla vihityksi luterilaisin menoin. Normaalioloissa on varmasti äärimmäisen harvinaista, että pari haluaisi ensin kirkollisen vihkimisen yhtenä päivänä ja siihen perään vielä lähes identtisen avioliiton siunaustilaisuuden toisena päivänä. Kirkon kannalta kahden tilaisuuden järjestäminen samalle parille ei kenties myöskään olisi normaalissa arjessa erityisen houkutteleva vaihtoehto, kuluisihan parin häihin tuolloin kaksinkertainen määrä kirkon työntekijöiden työaikaa.

Nyt ei kuitenkaan eletä normaalioloissa. Kirkon tiedotuskeskuksesta kehotettiinkin kahdesta seremoniasta haaveilevia olemaan yhteydessä siihen seurakuntaan, jossa siunaaminen tapahtuisi, tai suoraan siunaavaan pappiin. Poikkeuksellisina aikoina voi olla mahdollista saada poikkeuksellista joustoa.

Toivotan onnea matkaan kaikille kahdesta seremoniasta haaveileville! Toivottavasti vihkiseurakunnassanne on töissä empaattisia ihmisiä, jotka suostuvat mielellään epätyypillisiin ratkaisuihin tukeakseen pareja tässä maailmanlaajuisessa kriisissä.

 

Kuvaaja Katerina Knizakova kuvituskuvapalvelu Pixabaystä 

3 Kommentit
 • Jessi
  huhtikuu 9, 2020 at 9:35 pm

  Meille pappi antoi kaksi vaihtoehtoa ensin kysyttyään kokeneemmilta työkavereilta. 1) kirkollinen vihkiminen alkuperäisenä hääpäivänä ja ”toisena” hääpäivänä noudatettaisiin ”avioliittoon vihkimisen vuosipäivän”-kaavaa
  2) maistraatissa naimisiin alkuperäisenä hääpäivänä ja ”toisena” hääpäivänä noudatettaisiin ”avioliiton siunaaminen”-kaavaa.

  Meille mieluisin vaihtoehto olisi ehdottomasti ollut kirkollinen vihkiminen + avioliiton siunaus, mutta tämä valitettavasti ei ainakaan siis meidän seurakunnassa ollut mahdollista.

  Nyt yritetäänkin kuumeisesti keksiä paikkaa, missä olisi mahdollinen sateensuoja, koska vihkiminen toteutetaan siis ulkona lauantaipäivänä. Onneksi itse hääjuhlasta ei tarvitse tällä hetkellä stressata 🙂

  Mutta naimisiin mennään alkuperäisenä päivänä joka tapauksessa! Ei anneta koronan estää meidän tärkeintä päivää <3

 • hanne
  huhtikuu 14, 2020 at 8:45 am

  Yleinen kanta tähän on joko 1) vihkimisen siirtäminen poikkeustilan jälkeen 2) maistraattivihkiminen alkuaan haluttuna päivänä ja myöhempi kirkollinen siunaus poikkeustilan jälkeen 3) pieni kirkollinen vihkiminen haluttuna päivänä ja poikkeustilan jälkeen rukoushetki suuremman yleisön kanssa. Rukoushetkeen saa pukeutua hääasuun halutessaan ja jopa marssia alttarille urkujen soidessa, jos sopii asiasta kanttorin kanssa.
  Valitettavasti samaa liittoa ei oikein voi kahdesti peräkkäin siunata ensimmäistä kertaa. Joten suosittelen sopimaan papin kanssa hienosta ja hyvällä maulla toteutetusta rukoushetkestä.

Vastaa