Mennään naimisiin! -lehdestä löydät sekä parhaat ideat että uusimmat trendit. Monipuolisissa artikkeleissa kerrotaan juhlavalmisteluista, seremonioista, hääpuvuista, kampauksista, morsiuskimpuista, sormuksista, häämatkoista – kaikesta mikä tekee häistä onnistuneen ja ikimuistoisen juhlan.

Osta uusin lehti

Mennään naimisiin järjestää myös vuosittain Suomen kattavimmat häämessut. Häämessut ovat Wanhassa satamassa 13.-14.1.2018.

Kirjaudu tai tarkastele tiliäsi:

Kirjaudu

© 2017 www.mennaannaimisiin.fi! Powered By: Noora´s Design

Blogi

Mennään naimisiin / Hääblogit  / She Said Yes  / MONEY WELL SPENT? – Ajatuksia budjetista

MONEY WELL SPENT? – Ajatuksia budjetista

Kaikkiahan se kiinnostaa, raha nimittäin. Ihminen on perusluonteeltaan utelias ja muutamassakin häitään suunnittelevan morsiamen blogissa on tullut törmättyä aika karuunkin settiin, jos kirjoittaja on viskonut summia pöytään. Tai lähinnä maksumiehen määräytymisestä on käyty nillittämään: joillekin se tuntuu olevan maailmanluokan rikos, että morsiusparin vanhemmat tarjoutuvat auttamaan rahallisesti. Tätä mä en kyllä suoraan sanottuna ymmärrä, eikös se ole ties kuinka vanha perinnekin? Siis että se on morsiamen isä, kun raottaa kukkaronnyörejä, jos vain mahdollista? Onneksi on sitten vastapainoksi olemassa ihmisiä, jotka mielenkiinnolla seuraavat toisen onnenpäivän rakentumista. Oli sitä varten haalittavat summat millaisia hyvänsä.

Me ollaan laadittu budjetti. Se ei ole mitenkään hirvittävän valtaisa, lähinnä sellaista vahvaa keskitasoa, ja jää reippaat paritonnia alle täyden kympin. Ja kyllä, mun vanhemmat osallistuvat kustannuksiin. Kääk, mikä lellipentu olenkaan! Tai sitten mun äiti ja isä ovat ihan huikeita tyyppejä ja heidän on taloudellisesti mahdollista osallistua menoihin puhtaasti omasta tahdostaan. Kaikkien kohdalla tilanne ei ole samanlainen ja musta on myös äärimmäisen ihailtavaa, jos morsiuspari onnistuu säästämään koko häihin kuluvan summan omista tuloistaan. En myöskään tuomitse lainan ottamista. Joku jossain sanoikin aika hyvin, että hääpäivä on henkinen sijoitus. Mieluummin sitä tietysti makselee täydellisiä häitä hiljalleen pois jälkikädessä kuin murehtii loppuelämänsä, kun mentiin vähän sinnepäin.

Oletuksena kuitenkin on, että hääpäiviä on elämässä se yksi ja ainoa. Voisin tietysti tähän väliin heittää jotain laadidaata avioliiton merkityksestä ja siitä, miten se ympärillä oleva juhla on ihan se ja sama, kunhan saadaan toisemme. Jooh. Sanokaa pinnalliseksi, mutta ei se nyt ehkä kuitenkaan oo ihan se ja sama. Mahtavan ja ennen kaikkea kauniin hääpäivän voi onneksi luoda vaikka minkälaisella budjetilla.

Mutta se siitä saarnasta. Me ollaan opiskelijoita, joten mahdollisuutta erilliseen pankista otettuun häälainaan ei ole. Kulut menee aikalailla puoliksi meidän ja mun vanhempien kesken, mä vieraskoreuttani ja ylpeyttäni haluan kuitenkin, että me maksetaan piirun verran enemmän. Meidän säästöt on tehty suurimmaksi osaksi kesätyöpalkoista sekä sitten veronpalautuksista. Mä saan myös opintotuista pienen summan kuukausittain säästöön, mutta tätä tein jo ennen kuin tiesin mitään häitä olevan tulossakaan. Säästösuunnitelman oon tehnyt excelillä ja lopullista budjettia kasatessa hyödynsin häät.fi-sivuston budjettilaskuria.

Koska vieraslistalle mahtuu lapsineen kaikkineen noin 90 nimeä, vie karhunosan budjetista oletettavastikin ruokailu ja juomapuoli. Vaikka meidän valitsemallamme pitopalvelulla olikin tarjota erittäin kilpailukykyinen hinta per henkilö, lähentelee pelkkä pääruokailun hinta kolmeatonnia. Siihen päälle tulee maksettavaksi vielä juomapuoli, kakku muine kahvinisuineen ja iltapala. En tosin valita: oli juhlat kuinka hulppeat tahansa, laskee niiden wow-vaikutelma sadasta nollaan sekunneissa, jos ruoka on pahaa tai se loppuu kesken. Hyvänä kakkosena hintansa kanssa tulee bändi, jos sellainen hommataan. Henkilökohtasesti olisin valmis pihistämään tässä kohtaa ja heittämään Spotifyn kehään, mutta J:lle livemusiikki on tärkeä osa häitä.

Siihen ne nelinumeroisia summia vaativat menot sitten loppuvatkin. Toki pienistä puroista ne meretkin syntyy, mutta kaikki muu on niinsanotusti “pikkurahalla” hommattavissa ja osan tarvittavasta voi haalia kasaan pidemmällä aikavälillä. Sormuksen sain isovanhemmiltani ja huolimattomuudesta sekä hukkaustaidoistaan tunnettu J ei tahdo kallista sormusta itselleen. Hääpaikasta maksetaan vain 400 euroa koko viikonlopulta ja mun hääpuvun lopullinen hinta oli noin puolet ovh:sta sekä siitä, mitä olin budjetoinut. Vaikka edetään suhteellisen läyhästi kohti tavoitetta, niin tarkkaa suunnittelua ja hilujen pyörittelyähän tämä silti vaatii. Mutta jälleen kerran: on se lopputulos kyllä sen arvoistakin.

Jokainen morsiuspari on kuitenkin oikeutettu hoitamaan häidensä rahapuoli just niin kuin heille itselleen sopii ja käsitteenä ‘edullinen’ voi merkitä vaikka minkälaisia summia. Ihmiset on erilaisia ja panostuksen kohteet vaihtelevat välillä hyvin radikaalistikin. Mä tiesin heti alussa, etten halua maksaa puvustani tähtitieteellisiä lukemia ja että käytetty on myös vaihtoehto. Ebay on kaveri, samaten erilaiset hääkirppariforumit. Kun teemana on vähän semmonen hempeähkö rustiikki, löytyy koristeita varmasti vaikka millä mitalla myös tavan kirpputoreilta, joissa vaatteiden sijasta myydään enempi roinaa laidasta laitaan. Paljon tehdään itse tai hyödynnetään suhteita osaaviin tuttaviin. Kukissa miellyttää enempi hempeä ja huokeahintainen morsiusharso, kuin kalliimmat lajikkeet. Kaikesta tästä pihistelystä huolimatta uskon meidän saavan aikaan siihen astisen elämämme parhaan päivän.

Viimeks eilen kahviteltiin kaveripariskunnan kanssa ja meidät luvattoman pitkään tuntenut osapuoli siinä sit tokaisikin, että meillä on aina herkkuja kahvin kanssa, kun meille tulee kylään. Oon oppinut tän emännöinnin “jalon taidon” mummoltani enkä jättäydy roolistani häidenkään kynnyksellä 😀 Tekishän häihin käytettävällä summalla vaikka mitä, esimerkiks hitonmoisen ulkomaan matkan tai avaisi asp-tilin oikein rytinällä, mutta kun suunnitelmissa on mennä naimisiin vain kerran elämässä, niin tehdä se nyt sitten kunnolla. Tai ainakin niin kunnolla, mihin tämänhetkisine tuloinemme ja vanhempien avustuksella kyetään!

Ei kommentteja

Jätä vastaus